پمپ باد
کمپرسورهای زیادی چه از نوع درایو مستقیم و چه درایو تسمهای در بازار وجود دارد. انتخاب کمپرسور باد مناسب با کسب و کارتان و تامین کامل ابزارهای پنوماتیک میتواند بسیار سخت و گیج کننده باشد. به خصوص با این تعداد کمپرسوری که در بازار موجود است. کمپرسورهای هوا میتوانند در تمامی کسب و کارها، ماشینها و خانهها مورد استفاده قرار گیرند. برای مثال در کارگاههای رنگ آمیزی اسپری، بازکردن مهرههای چرخ در مکانیکیها، برش فلزات صنعتی و خیلی از فعالیتهای دیگر از کمپرسورهای هوا استفاده میشود. حال چگونه میتوان فهمید که کدام کمپرسور مناسب کار و فعالیت ما میباشد؟ بهترین کمپرسور همواره کمپرسور مناسب برای کار شما نمیباشد. از آنجایی که نمیتوان همه ویژگیهای کمپرسورهای موجود در بازار را بررسی کرد، لیستی آماده کردهایم تا تصمیم گیری و انتخاب را برای شما آسانتر سازد.
راهنمای سریع :
1 _ برای چه نوع کاربردی به کمپرسور هوا نیاز دارید :
اینکه بدانید از کمپرسور هوا برای چه هدف و کارکردی استفاده میکنید، به شما در انتخاب کمپرسور هوا کمک شایانی میکند. تمامی کمپرسورها، به همراه ضمانت خاصی ارائه میشوند. اطمینان حاصل کنید که کمپرسور مناسبی برای کسب و کار خود انتخاب کرده باشید.
2 _ CFM یا دبی حجمی مورد نیاز :
مهمترین قسمتی که در زمان انتخاب کمپرسور باید به آن دقت داشته باشید، CFM یا دبی حجمی آن است. برای اینکه بفهمید به چه مقدار CFM نیاز دارید، مشخصات ابزارهای پنوماتیکی خود را بررسی کنید. برای مثال اگر برای راه انداختن یک اسپری پنوماتیک نیاز به کمپرسور هوا دارید، کمپرسور هوای انتخابی باید بتواند مقدار CFM مورد نیاز اسپری پنوماتیک را تامین کند. مقدار CFM تولیدی کمپرسور را 20 درصد بیشتر از مجموع SCFM مورد نیاز ابزارهای خود در نظر بگیرید. مثلا اگر ابزار شما به 6 SCFM هوا فشرده نیاز دارد، کمپرسوری با قدرت تولید 7.2 CFM هوا فشرده انتخاب کنید.
3 _ انتخاب اندازه مخزن کمپرسور :
اندازه مخزن کمپرسورها از 6 لیتر شروع شده و تا بیش از 500 لیتر میرسد. انتخاب مخزن با حجم مناسب و درست، بر روی عملکرد کمپرسور شما تاثیر بسیار زیادی میگذارد. برای محاسبه حداقل حجم مخزن مورد نیاز، لازم است تا SCFM یا همان دبی حجمی استاندارد مورد نیاز ابزارهای خود را در عدد 6 ضرب کنید. برای مثال اگر از آچار ضربهای 8 SCFM استفاده میکنید به مخزنی با حداقل حجم 48 لیتر نیاز دارید.
4 _ کمپرسور روغنی یا بدون روغن :
تعمیر و نگهداری از کمپرسورهای بدون روغن راحت تر بوده و آلایندگی آنها نیز کمتر است. کمپرسورهای روغنی استاندارد معمولا خروجی بیشتری تولید کرده و بسیار کم صدا کار میکنند. البته دقت داشته باشید که در تمامی موارد این حرف درست نیست.
درایو مستقیم یا درایو تسمهای :
کمپرسورهای هوا را میتوان به دو دسته درایو مستقیم و درایو تسمهای تقسیم بندی کرد.
کمپرسورهای درایو مستقیم برای کاربردهای سبک و نیمه سنگین مناسب هستند. از این کمپرسورها میتوانید در خانه و برای کارهای نیمه حرفهای استفاده کنید.
کمپرسورهای درایو تسمهای برای کاربردهای سنگین و صنعتی مناسب هستند. این کمپرسورها برای جابجایی گزینه خوبی نیستند و اگر از کمپرسور خود در مکانهای مختلف استفاده میکنید، بهتر است یک کمپرسور درایو مستقیم خریداری نمایید.
درک CFM یا دبی حجمی :
همانطور که گفتیم یکی از مهمترین مواردی که در زمان انتخاب کمپرسور هوا باید در نظر بگیرید، مقدار CFM آن میباشد. ابزارهای پنوماتیکی برای اینکه کارکرد مناسبی داشته باشند، به مقدار مشخصی CFM نیاز دارند. همچنین هر ابزار پنوماتیکی مقدار SCFM یا دبی حجمی استانداردی نیاز دارد که در قسمت مشخصات آن ذکر شده است. مقدار SCFM مورد نیاز ابزار کوچک بین 0-5 SCFM میباشد در حالی که ابزارهای بزرگتر و قویتر به 10 SCFM یا بیشتر هوا فشرده نیاز دارند. CFM بر حسب فوت مکعب بر دقیقه محاسبه شده و به مقدار حجم هوا فشردهای گفته میشود که کمپرسور در هر دقیقه میتواند پمپ کند.
اولین چیزی که باید حساب کنید، مقدار هوا فشردهای است که برای تامین انرژی ابزار شما کافی میباشد. به این منظور لازم است تا مقدار هوا فشرده تولیدی کمپرسور هوا را با مقدار هوا فشرده مورد نیاز ابزارهای خود مقایسه کنید. اکثر ابزارهای پنوماتیکی به مقدار مشخص و تعیین شدهای هوا فشرده و فشار نیاز دارند. برای اینکه بهترین عملکرد را از ابزارهای خود دریافت نمایید، لازم است تا کمپرسوری تهیه کنید که بتواند به مقدار مورد نیاز فشار و هوا فشرده تولید کند.
محاسبه CFM لازم :
1 – SCFM مورد نیاز ابزارهای پنوماتیک خود را بیابید. این مقدار را میتوانید از روی دفترچه ابزار و یا سایت سازنده آن پیدا کنید.
2 – اگر از چند ابزار به صورت همزمان استفاده میکنید، لازم است تا SCFM هر کدام را بصورت جداگانه با هم جمع کنید. اکثر کمپرسورهای خانگی قادر به تامین هوا فشرده مورد نیاز یک ابزار، در لحظه هستند. برای استفاده از چند ابزار بصورت همزمان نیاز به کمپرسورهای بزرگتر صنعتی و تجاری هستید.
3 – حال برای محاسبه حداقل CFM مورد نیاز، مجموع SCFM مورد نیاز ابزارهای خود را در عدد 1.2 ضرب کنید.
آنچه در رابطه با CFM و حجم مخزن گفته شد، یک راهنمای کلی بود. بدیهی است که کمپرسورهای بزرگتر با CFM تولیدی بیشتر و حجم مخزن بزرگتر، باعث بهبود عملکرد ابزارهای شما میشوند. ممکن است ترجیح بدهید که بزرگترین کمپرسور موجود در بازار را صرف نظر از قیمت آن، تهیه کنید.
SCFM معمول مورد نیاز :
در جدول زیر SCFM معمول مورد نیاز برای ابزارهای مختلف را مشاهده میکنید. البته به یاد داشته باشید که SCFM دقیق مورد نیاز ابزارهای خود را از روی دفترچه آنها چک کنید.
CFM در مقابل FAD :
FAD به مقدار خالص هوا فشرده تخلیه شده یا میزان هوادهی گفته میشود. معمولا کمپرسوری با قدرت تولید 10 CFM در اصل به مقدار 6.6 CFM هوای فشرده تحویل میدهد.
FAD در واقع به مقدار هوایی گفته میشود که کمپرسور در شرایط استاندارد تخلیه میکند. کمپرسورها بر اساس دبی حجمی اسمی که تولید میکنند، طبقه بندی میشوند و بین این مقدار با اندازه واقعی هوا فشرده تخلیه شده، مقداری اختلاف وجود دارد. از آنجایی که FAD مقدار واقعی هوا فشرده تولید شده را گزارش میکند، استفاده از آن برای بررسی شرایط، بسیار بهتر از CFM است.
نکته : جریان هوا در مسیر عبور از شیلنگها، اتصالات، فیلترها و کوپلینگها، تضعیف میشود. اگر قصد دارید تا از کمپرسور در مکانی دور از ابزارهای پنوماتیک خود استفاده کنید، لازم است تا افت فشار ایجاد شده در مسیر را در نظر بگیرید. پس تا جای ممکن فاصله کمپرسور را تا ابزارهای خود کاهش داده و یا از کمپرسوری با CFM بالاتر استفاده کنید. انتخاب کمپرسور هوا با CFM بالاتر، عملکرد ابزارهای شما را به طرز چشمگیری افزایش خواهد داد حتی اگر از اتصالات و کوپلینگهای زیادی استفاده کنید.
هرگز از سیمهای سیار بلند برای نزدیکتر کردن کمپرسور به ابزارهای خود استفاده نکنید. اتصالات برقی اضافه باعث افت ولتاژ میشود و همین موضوع میتواند به موتور کمپرسور شما آسیب برساند. در عوض از شیلنگهای بلندتر استفاده کنید.
فشار کاری :
فشار تولید شده در مخزن کمپرسور هوا را بر حسب BAR و پوند بر اینچ مربع (یا PSI) اندازه میگیرند. اکثر کمپرسورها با فشار کاری 8 BAR یا 115 PSI کار میکنند که برای کاربردهای خانگی و سرگرمی، کاملا کافی است.
کمپرسورهای قدرتمند تر در فشارهای کاری 145 PSI و بیشتر، کار میکنند. برای اطلاع از فشار کاری دقیق کمپرسورها میتوانید به دفترچه آنها مراجعه کرده و یا از تولید کننده سوال کنید.
محاسبه حجم مخزن لازم :
طبق یک قانون، هر مقدار که مخزن کمپرسور هوا شما بزرگتر باشد، ابزارهای شما طولانیتر و بهتر کار میکنند. چراکه خالی شدن مخزنهای بزرگتر، بیشتر از مخزنهای کوچکتر زمان میبرد. در نتیجه هزینه بیشتر برای خرید یک مخزن بزرگ، معقول است چراکه کار شما مطابق با انتظارتان پیش خواهد رفت. برای مثال اگر از کمپرسوری با مخزن 6 لیتری برای اسپری رنگ خود استفاده کنید، کار شما بشدت کند میشود. این حجم مخزن تنها برای رنگ کردن بدنه یک گیتار کافیست. حال اگر بخواهید یک ماشین را رنگ کنید، مخزن شما در بازههای زمانی کوتاه، خالی خواهد شد. برای رنگ کردن یک ماشین به مخزنی با حداقل 100 لیتر حجم نیاز دارید.
به طور کل برای محاسبه حجم مخزن مود نیاز میتوانید مجموع SCFM ابزارهای خود را با هم جمع کرده و در عدد 6 ضرب کنید.
لازم به ذکر است که فرمول بالا یک قائده کلی میباشد. بدیهی است که مخزن شما هر چقدر بزرگتر باشد، کارایی بهتری از ابزارهای خود دریافت خواهید کرد.
منبع تغذیه کمپرسور :
کمپرسورهای هوا بر اساس منبع تغذیهشان به سه دسته برقی، دیزلی و بنزینی تقسیم بندی میشوند.
اگر کمپرسوری با منبع تغذیه برق انتخاب کنید، برای استفاده از آن در مکانهای مختلف محدودیتهای زیادی خواهید داشت. باید از کمپرسور خود در کنار پریزهای برق استفاده کرده و از شیلنگهای بلند استفاده کنید. اما از کمپرسورهای بنزینی و دیزلی میتوانید در همه جا استفاده کنید. اگر نیاز به حمل و استفاده از کمپرسور هوا در مکانهای مختلف دارید، کمپرسورهای دیزلی و بنزینی انتخاب مناسبی هستند. این نکته را در نظر داشته باشید که از کمپرسورهای دیزلی و بنزینی، تنها در فضاهای باز میتوان استفاده کرد.
کمپرسورهای روغنی و بدون روغن :
کمپرسورهای بدون روغن محبوبیت بسیار زیادی در مصارف خانگی و سبک پیدا کردهاند. اگر در انتخاب بین کمپرسورهای روغنی و بدون روغن گیر کردهاید، مطالب پایین میتواند به شما در تصمیم گیری کمک کند.
1 – روانکاری : کمپرسورهای روغنی از روانکار، برای حرکت نرم و روان پیستون استفاده میکنند. کمپرسورهای بدون روغن دارای سیستم روانکاری نیستند و از موادی مانند تفلون در ساخت اجزا متحرک آنها استفاده میشود تا اصطکاک، کاهش بیابد.
2 – تعمیر و نگهداری : تعمیر و نگهداری از کمپرسورهای روغنی سخت تر است. لازم است تا روغن این کمپرسورها بصورت منظم تعویض شده و سطح روغن پیش از استفاده از کمپرسور چک شود. بی توجهی به این موضوعات میتواند باعث آسیب جدی کمپرسورهای روغنی شود. درحالیکه تعمیر و نگهداری از کمپرسورهای بدون روغن بسیار آسانتر است و نیازی به تعویض و چک کردن سطح روغن نیست.
3 – وزن : بطور کلی وزن کمپرسورهای روغنی بیشتر از کمپرسورهای بدون روغن است چراکه کمپرسورهای بدون روغن از قطعات کمتری ساخته شدهاند. در نتیجه حمل و نقل کمپرسورهای روغنی نیز سختتر میباشد.
4 – مقاومت : کمپروسورهای روغنی، مقاومت بالایی دارند و به همین دلیل در مکانهای صنعتی و تجاری بیشتر از کمپرسورهای روغنی استفاده میشود. پوشش تفلونی سیلندرها در کمپرسورهای بدون روغن به مرور زمان فرسوده میشوند و به عملکرد دستگاه آسیب میرسانند.
5 – صدا : در مورد صدا نمیتوان مقایسهای کلی بین تمام کمپرسورهای روغنی و بدون روغن انجام داد. در کمپرسورهای پیستونی روغنی، صدای ایجاد شده بسیار کمتر از صدای کمپرسورهای پیستونی بدون روغن است. اما در مدلهای دیگر کمپرسور، این جمله همیشه صادق نیست.
6 – آلایندگی : اگر قصد انتخاب کمپرسور هوا روغنی را دارید توجه داشته باشید که احتمال آلوده شدن هوا فشرده به روغن در این کمپرسورها زیاد است و میتواند در برخی کاربردها تاثیر منفی زیادی بر روی کار شما بگذارد. برای مثال اگر از اسپری رنگ استفاده میکنید، هوا فشرده آلوده به روغن، کیفیت رنگ آمیزی شما را به شدت کاهش میدهد. کمپرسورهای بدون روغن این مشکل را ندارند. در کاربردهایی چون صنایع بهداشتی، پزشکی و رنگ آمیزی، کمپرسورهای بدون روغن بهترین گزینه میباشند.
کیت کمپرسور :
اگر کسب و کار خود را به تازگی شروع کردهاید و هنوز ابزار و تجهیزات جانبی مورد نیاز کارتان را تهیه نکردهاید، میتوانید از یک کیت کمپرسور هوا تهیه کنید. این کیتها بسته به نوع کاربری شما آماده و پکیج شدهاند.
با توجه به مواردی که گفته شد، اقدام به انتخاب کمپرسور هوای مناسب با کسب و کار خود کنید تا بیشترین کارایی و بازده را از ابزارهای خود دریافت کنید.