اتحادیه اروپا و ایران نسبت به از سرگیری مذاکرات هسته ای وین خوش بین هستند
صادره به تاریخ، صادره در تاریخ، تاریخ صدور:
دیپلماتهای اتحادیه اروپا، ایران و روسیه زمانی که ایران و قدرتهای جهانی اولین مذاکرات خود را در پنج ماه اخیر در روز دوشنبه برای نجات توافق هستهای 2015 خود برگزار کردند، خوشبینانه به نظر میرسند، اگرچه تهران موضعی قاطعانه اتخاذ کرده است که غربیها میگویند نیروها کار نمیکنند.
دیپلماتها میگویند زمان احیای این پیمان رو به اتمام است، توافقی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا در سال ۲۰۱۸ در اقدامی که خشم ایران را برانگیخت و دیگر قدرتهای درگیر - بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه را با مشکل مواجه کرد، کنار گذاشت.
نمایندگان اتحادیه اروپا، ایران و روسیه پس از آغاز دور جدید با دیدار سایر کشورهای توافق، به استثنای ایالات متحده، که ایران از ملاقات رو در رو با آن امتناع می کند، ارزیابی های خوش بینانه ارائه کردند.
انریکه مورا، مقام ریاست اتحادیه اروپا پس از جلسه هفتمین دور مذاکرات با هدف احیای توافقی که ایران برنامه بحث برانگیز غنیسازی اورانیوم خود را محدود کرده است، گفت: «من نسبت به آنچه امروز دیدم بسیار مثبت هستم. تحریم های اقتصادی اتحادیه اروپا و سازمان ملل
مورا به خبرنگاران گفت که هیئت جدید ایرانی به خواسته خود مبنی بر لغو تمامی تحریم ها عمل کرده است. اما او همچنین پیشنهاد کرد که تهران به طور قاطعانه نتایج شش دور قبلی مذاکرات بین آوریل و ژوئن را رد نکرده است.
او گفت: «آنها پذیرفتند که کار انجام شده در شش دور اول مبنای خوبی برای پیشبرد کار ما بود. البته ما حساسیت سیاسی جدید دولت جدید ایران را نیز لحاظ خواهیم کرد.»
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در این مذاکرات در توییتر گفت که این مذاکرات "با موفقیت آغاز شده است". علی باقری کنی، مذاکرهکننده ارشد ایران، در پاسخ به این سوال که آیا خوشبین است، به خبرنگاران گفت: بله، هستم.
با این حال، مشخص نیست که آیا ایران با از سرگیری مذاکرات موافقت کرده است، جایی که در ژوئن به حالت تعلیق درآمده بود - همانطور که قدرتهای غربی خواستند - یا اینکه خوشبینی موجه است.
خط سخت تحریم ها
یک دیپلمات اروپایی با ابراز بدبینانهای گفت که ایرانیها به مواضع خود پایبند هستند و در برخی مواقع آنها را سختتر میکنند که به سختی دلگرمکننده است. زمانی که مذاکرات مفصل در مورد تحریم ها و مسائل هسته ای در این هفته انجام شود، مسائل روشن تر خواهد شد.
نشست وین به وقفه ناشی از انتخابات ژوئن ابراهیم رئیسی، تندرو ضدغربی پایان داد. این گفتگوها در واقع مذاکرات غیرمستقیم بین تهران و واشنگتن است که سایر مقامات بین آنها در حال حرکت هستند.
دیپلمات های غربی می گویند که تیم مذاکره کننده تهران خواسته هایی را مطرح کرده است که دیپلمات های آمریکایی و اروپایی آن را غیرواقعی می دانند.
ایران موضعی سازشناپذیر اتخاذ کرده و خواستار لغو تمامی تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا شده است که از سال ۲۰۱۷ اعمال شدهاند، از جمله تحریمهایی که مرتبط با برنامه هستهای این کشور نیستند، در فرآیندی که میتوان آن را راستیآزمایی کرد.
حفاری کانی همچنین گفت که ایالات متحده و متحدان غربی آن باید تضمین دهند که هیچ تحریم جدیدی در آینده اعمال نخواهد شد.
وی به خبرنگاران گفت: «همه طرفهای این نشست درخواست ایران را پذیرفتند که ابتدا با تحریمهای غیرقانونی و ناعادلانه آمریکا شرایط را پاکسازی کنیم و سپس درباره سایر موضوعات بحث کنیم و درباره این موضوعات تصمیمگیری کنیم».
درباره سخنان باقری کنی درباره توالی موضوعات، هیچ اظهارنظر فوری از سوی قدرت های بزرگ منتشر نشده است.
همزمان، درگیریهای تهران با سازمان دفاع اتمی سازمان ملل که بر برنامه هستهای آن نظارت دارد، عمیقتر شده است.
با پیشرفت ایران در غنیسازی اورانیوم، آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید با بازرسانش به شدت رفتار شده و از دسترسی به نصب مجدد دوربینهای نظارتی در مکانی که معتقد است برای احیای توافق ضروری است، محروم شدهاند.
از زمانی که ترامپ ایالات متحده را از توافق خارج کرد، ایران بسیاری از محدودیتهای خود را با هدف افزایش زمان تولید مواد شکافتپذیر کافی برای بمب هستهای نقض کرده است. ایران می گوید که می خواهد اورانیوم را فقط برای مقاصد غیرنظامی غنی سازی کند.
(رویترز)
[ad_2]